پاسپورت سلامت چیست و آیا به مسافران کمک خواهد کرد؟ در این مطلب قصد داریم توضیحاتی را در این باره ارائه دهیم. با شیوع گسترده ویروس کرونا و بسته شدن بسیاری از مرزهای بین المللی، صنعت گردشگری در جهان رو به خاموشی رفت و بسیاری از مشهورترین مقاصد مسافرتی، خالی از گردشگر شد.
با وجود خسارت هنگفت به صنعت گردشگری، ایرلاین ها، آژانس های مسافرتی و غیره شرایطی، دولت ها درصدد برآمدند تا با ارائه راهکارهای مختلف از صدور پاسپورت سلامت گرفته تا قرنطینه اجباری 14 روزه یا تست کرونا در مقصد، امکان دوباره سفرهای بین المللی را فراهم کند.
در این میان، برخی از دولت ها به دنبال بررسی راهکار صدور پاسپورت سلامت به مسافران هستند تا به آنها امکان دهند دوباره سفر کنند.
هر آنچه باید درباره پاسپورت سلامت بدانید
پاسپورت سلامت چیست و چه کمکی به شما خواهد کرد؟
پاسپورت سلامت یک مدرک الکترونیکی است که وضعیت سلامت فرد را مشخص کند و تایید میکند که تست کرونای شخص موردنظر منفی بوده است. مسافران این مدرک را در تلفن های همراه هوشمند خود، پیش از اینکه سوار هواپیما یا کشتی کروز شوند به همراه خواهند داشت و زمانی که به مقصد رسیدند نیز دمای بدن آنها اندازهگیری خواهد شد.
مقاصد گردشگری مشهوری مانند ساردینیا، کاپری، ایسکیا در ایتالیا و جزایر بالئاری در اسپانیا برای پذیرش دوباره مسافران بین المللی، اقدام به صدور پاسپورت سلامت خواهند کرد.
در همین راستا، مقامات یونان در این باره اعلام کردهاند، مرزهای این کشور به روی گردشگرانی که با پاسپورت سلامت وارد شوند، باز است. در عین حال دولت های کشورهای آلمان، فرانسه و بریتانیا در حال گفت و گو با محققان و شرکت های فناوری هستند تا احتمال توسعه چنین پاسپورت های سلامت و ایمنی را که به افراد اجازه میدهد به راحتی از کشورهایشان سفر کنند را مورد بررسی قرار دهند. این کشورها تلاش دارند تا گزینه 14 روز قرنطینه اجباری مسافران را به این ترتیب از میان بردارند و با صدور پاسپورت سلامت امکان سفر با شرایط سادهتر را برای مسافران فراهم کنند.
درست مانند سیستم سلامت کد رنگی QR (color-coded QR health system) چین که ریسک سرایت فردی را در نظر میگیرد، پاسپورت های سلامت نیز از اطلاعات تست های آنتی بادی مخصوص ویروس کوید 19 استفاده میکنند تا تشخیص دهند که فرد اخیرا به کرونا مبتلا بوده است یا خیر. اما در حال حاضر نگرانی هایی درباره اثربخشی چنین پاسپورت ها و اسنادی که افراد قرار است ارائه دهند، وجود دارد.
نگرانی های سازمان بهداشت جهانی درباره پاسپورت سلامت
بنابر اعلام سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization)، در حال شواهدی در دسترس نیست که اثبات کند، افرادی که آنتی بادی های پس از بهبود ویروس کوید 19 را دارند، نسبت به ابتلای دوباره به این ویروس ایمن هستند.
در گزارشی که سازمان بهداشت جهانی در تاریخ 24 آوریل منتشر کرد، آمده است؛ «در این نقطه از همه گیری ویروس کرونا، هنوز شواهد کافی درباره اثر بخشی مصونیت ناشی از آنتی بادی ها وجود ندارد تا صحت یک «پاسپورت سلامت» یا «مدرک بدون ریسک» را تایید کند. افرادی که پیش از این تست کرونای آنها مثبت بوده است یا مرحله ناقل بودن این ویروس را طی کردهاند، ممکن است توصیه های بهداشتی عمومی را جدی نگیرند.»
امارات، نخستین شرکت هواپیمایی که تست کرونا گرفت
در حال حاضر، پیش از اینکه پاسپورت های سلامت در اختیار مردم قرار بگیرند، باید تحقیقاتی بیشتری در این زمینه انجام شود. البته به نظر میرسد که تست ویروس کرونا هنگام پرواز گزینه مناسب و در دسترستری باشد. در ماه آوریل، شرکت هواپیمایی امارا به نخستین ایرلاینی تبدیل شد که انجام تست کرونا در فرودگاه را در دستور کار خود قرار داد. این شرکت هواپیمایی در همکاری با سازمان بهداشت دبی، اقدام به گرفتن تست ویروس کرونا از مسافرانی کرد که از دبی به مقصد تونس میرفتند. این آزمایش شامل تست خون بود که نتیجه آن ظرف 10 دقیقه آماده میشد. شرکت هواپیمایی امارات اعلام کرد این احتمال وجود دارد که میتوان از این اطلاعات برای صدور گواهی های سلامت استفاده کرد.